Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości
Ta witryna używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić. Szczegóły znajdziesz w polityce plików cookie.
 
Region:Górny Śląsk|zmień

Polityka prywatności

Polityka prywatności ma na celu ochronę danych osób korzystających ze strony www.tauron.pl.

Prywatność użytkowników jest dla Grupy TAURON bardzo ważna, dlatego też zachęcamy wszystkich odwiedzających naszą stronę do zapoznania się z niniejszą Polityką prywatności.

Polityka prywatności zawarta na tej stronie opisuje:

  • Rodzaje gromadzonych informacji
  • Przeznaczenie/wykorzystanie gromadzonych informacji
  • Prawo wglądu, modyfikacji i usunięcia danych

Rodzaje gromadzonych informacji

Grupa TAURON chroni dane swoich użytkowników dlatego też dane zbierane i przetwarzane na potrzeby Grupy TAURON są bezpieczne. Grupa TAURON nie udostępnia osobom niepowołanym/osobom trzecim danych zebranych za pomocą swojej strony internetowej za wyjątkiem podmiotów świadczących usługi na jej rzecz na podstawie odrębnych umów.

Do danych osobowych jakie świadomie przekazujesz poprzez liczne formularze i wnioski na naszej stronie zaliczyć można dane takie jak: imię i nazwisko, adres zamieszkania, adres email, numer telefonu, numer PESEL, nr konta i in.

Dodatkowo, w celu dostarczenia usług na najwyższym poziomie oraz dostosowania treści do indywidualnych potrzeb i zainteresowań naszych użytkowników wykorzystujemy pliki systemowe (tzw. Logi) oraz ciasteczka (tzw. Cookies), które podczas Twojego pobytu na stronie zbierane są automatycznie przez system poprzez przeglądarkę internetową. Wśród danych zawartych w tych plikach znaleźć można adres IP, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego, region dla którego przeglądane są strony. Wszystkie te dane zbierane są automatycznie przez system i wykorzystywane do analizy zachowań naszych Klientów.

Dane zebrane od Ciebie nie są uzupełniane danymi z innych źródłem, np. z Krajowego Rejestru Długów.

Komunikacja między Twoim komputerem a systemem może być zaszyfrowana z użyciem protokołu SSL (Secure Socket Layer). Nasze bazy danych zabezpieczone są przed nieuprawnionym wglądem osób trzecich.

Adres IP

Adres IP, czyli numer interfejsu sieciowego gromadzony jest w logach systemowych serwera. Dane o adresie IP nie pozwalają na jednoznaczne zidentyfikowanie fizycznego urządzenia, a co za tym idzie użytkownika, gdyż w niektórych przypadkach adres ten może się dowolnie zmieniać lub użytkowane urządzenie może być wykorzystywane przez wielu użytkowników, to również utrudnia jednoznaczną identyfikację.

Plik Cookies

Plik Cookies, czyli tzw. ciasteczko jest plikiem tekstowym zawierającym niewielką ilość informacji. Zapisywany jest przez przeglądarkę internetową na Twoim komputerze po otwarciu określonej strony.

Powyższe pliki wykorzystujemy do celów dostosowania treści serwisu do potrzeb użytkowników m.in. do regionu, z którego łączy się dany internauta oraz do celów statystycznych i monitorowania aktywności odwiedzin naszych użytkowników, jak również do badania prawidłowego funkcjonowania wszystkich funkcji użytych na stronie www.tauron.pl w celu ich ciągłego ulepszania.

Użytkowniku, w każdej chwili możesz odmówić zgody na zbieranie na swoim komputerze plików Cookies poprzez wyłączenie przyjmowania tych plików.  Wówczas pliki te będą automatycznie odrzucane, jednak należy pamiętać, że w tym przypadku nie będziemy mogli zaprezentować Ci treści dostosowanych do regionu, z którego odwiedzasz portal oraz udostępnić pełnej funkcjonalności serwisu, jak również ulepszać naszych rozwiązań.

Czytaj więcej o polityce plików cookie

Przeznaczenie gromadzonych informacji

Podane dobrowolnie przez Ciebie poprzez nasz portal dane osobowe wykorzystujemy wyłącznie do celów:

  • Udzielenia Ci odpowiedzi na przesłane zapytania
  • Rejestracji Twojej osoby w bazie Klientów
  • Gromadzenia danych związanych z podawaniem odczytów licznika
  • Analizy zachowań naszych Klientów
  • Realizacji przesyłanych wniosków i formularzy w celu obsługi Klienta
  • Wysyłki Newslettera w celu informowania użytkowników o najważniejszych wydarzeniach

Dane te pozyskiwane są również w celu wykonania wszelkich zadań poprzez narzędzia umieszczone na naszej stronie typu formularze interaktywne, aplikacje czy newsletter. Dzięki temu masz dostęp poprzez nasz portal do wielu ciekawych informacji i narzędzi, bez potrzeby korzystania z tradycyjnej formy kontaktu.

Informacje poprzez funkcję newsletter wysyłane są wyłącznie do użytkowników, którzy wcześniej zapisali się do subskrypcji. W każdej chwili możesz zgłosić chęć wypisania się z newslettera w celu zaprzestania otrzymywania informacji drogą elektroniczną.

Wszelkiego rodzaju konkursy i promocje realizowane na portalu www.tauron.pl wymagają od użytkowników udzielenia odrębnej zgody na gromadzenie i przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych realizowanych przez jednostki Grupy TAURON. Każdy użytkownik naszej strony ma prawo odmówić wyrażenia zgody na przekazanie informacji dotyczących danych osobowych (nie zaznaczając odpowiedniego pola w formularzach).

Prawo wglądu, modyfikacji i usunięcia danych

Wszystkie osoby, które przekazują nam swoje dane poprzez naszą stronę internetową za pomocą wielu formularzy mają prawo wglądu, weryfikacji oraz modyfikacji danych, a także ich usunięcia zgodnie z postanowieniami ustaw z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j.: Dz. U. z 2002 roku Nr 101, poz.  926 z późn. zm.) oraz z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 1204 z późn. zm.).

W celu usunięcia swoich danych z naszej bazy poinformuj nas o tym wysyłając odpowiednią wiadomość na adres polityka@tauron.pl podając w niej zakres danych do usunięcia.

Regulamin usług świadczonych drogą elektroniczną 

​