Co to jest RODO ?

RODO – (Ogólne Rozporządzenie o ochronie danych osobowych) w sposób bezpośredni i kompleksowy reguluje ochronę danych osobowych w Unii Europejskiej. Założeniem dokumentu było ograniczenie zróżnicowania przepisów między poszczególnymi państwami członkowskimi. RODO przynosi nowe rozwiązania i wzmacnia dotychczasowe wymagania. Wprowadza też wiele nowych uprawnień dla osób fizycznych i obowiązków dla administratorów, które chcemy przybliżyć w prezentowanym materiale.

Dane osobowe – są to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności na podstawie identyfikatora takiego jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy lub jeden bądź kilka szczególnych czynników określających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość osoby fizycznej.

Przetwarzanie danych osobowych – jest to operacja lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, takie jak zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowanie lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łączenie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Sprostowanie do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Kto jest odpowiedzialny za przetwarzanie danych osobowych i z kim można się kontaktować ?

Jeżeli mają Państwo zawartą umowę z TAURON Sprzedaż GZE :

Administratorem Państwa danych osobowych jest TAURON Sprzedaż GZE sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach (kod pocztowy 44-100), przy ul. Barlickiego 2, Sąd Rejonowy w Gliwicach, X Wydział Gospodarczy KRS, Rejestr Przedsiębiorców KRS: 0000036791, NIP: 6312241337, Kapitał zakładowy: 27 688 500,00 zł

Wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych, z którym można się kontaktować w sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych: na adres pocztowy:

IOD TAURON Sprzedaż GZE sp. z o.o., ul. Lwowska 23, 40-389 Katowice

Adres mailowy: TS.iod@tauron.pl

Jeżeli mają Państwo zawartą umowę z TAURON Sprzedaż :

Administratorem Państwa danych osobowych jest TAURON Sprzedaż sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie (kod pocztowy 30-417), przy ul. Łagiewnickiej 60, Sąd Rejonowy w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy KRS, Rejestr Przedsiębiorców KRS: 0000270491, NIP: 6762337735, Kapitał zakładowy: 479 029 800,00 zł

Wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych, z którym można się kontaktować w sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych: na adres pocztowy:

IOD TAURON Sprzedaż GZE sp. z o.o., ul. Lwowska 23, 40-389 Katowice

Adres mailowy: TS.iod@tauron.pl

Czy dane osobowe zostaną przesłane poza Unię Europejską?

Państwa dane osobowe aktualnie nie są przekazywane do odbiorców w krajach spoza Unii Europejskiej.

Jakie prawa przysługują Państwu w związku z przetwarzaniem przez nas danych osobowych?

W związku z przetwarzaniem Państwa danych osobowych, przysługują Państwu następujące prawa:

• Prawo do wniesienia sprzeciwu.
• Prawo dostępu do danych osobowych.
• Prawo do sprostowania danych.
• Prawo do usunięcia danych (zwanego również „prawem do bycia zapomnianym”).
• Prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych.
• Prawo do przeniesienia danych.
• Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego. Jeśli uważają Państwo, że przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy prawa, przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Jak możesz zrealizować swoje prawa ?

Mają Państwo prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie (bez wpływu na legalność przetwarzania danych osobowych przed cofnięciem zgody). Zgodę na przetwarzanie danych osobowych mogą Państwo wycofać w następujący sposób:

• pisemnie na adres TAURON Obsługa Klienta sp. z o.o. ul. Lwowska 23, 40-389 Katowice;
• mailowo na adres daneosobowe.wnioski@tauron.pl
• telefonicznie pod numerem +48 32 606 0 606.